Cor Vasa 2007, 49(3):88-91 | DOI: 10.33678/cor.2007.035
Snížení rizikových faktorů kardiovaskulárních chorob životním stylem
- 1 Fyziologický ústav, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha
- 2 Country Life, Nenačovice, Česká republika
Úvod:
Kardiovaskulární choroby zaujímají jedno z předních míst v nemocnosti a úmrtnosti rozvinutých zemí světa včetně České republiky. Životním stylem lze tuto situaci ovlivnit až z 50 %.
Cíl:
Cílem této práce bylo zjistit, zda týdenní rekondiční pobyt v prostředí bez stresu, s mírným aktivním odpočinkem (cvičení, procházky) a nízkokalorickou převážně lakto-ovo-vegetariánskou stravou s dostatkem tekutin, ovoce, zeleniny, obilnin, luštěnin a vitaminů, je schopen změnit základní parametry rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění (tělesná hmotnost, krevní tlak, sérový cholesterol, glykemie).
Metodika:
Týdenních rekondičních pobytů (po dobu 25 týdnů) se v letech 1999-2005 účastnilo celkem 1 065 dobrovolníků průměrného věku 50,8 ± 14 let. Průměrný věk mužů (272 osob) byl 50,8 ± 15 let, průměrný věk žen (893 osoby) byl 50,8 - 14,5 let. Osoby byly vyšetřovány před nástupem pobytu a po něm. Byla jim měřena tělesná hmotnost, výška, BMI, krevní tlak, srdeční frekvence, celkový cholesterol a glykemie.
Výsledky:
Mužům i ženám (dohromady 1 046 osob) byla snížena tělesná hmotnost ze 71,0 - 14,2 na 70,3 ± 13,9 kg, BMI (měřený u 878 osob) snížen ze 24,9 ± 4,54 na 24,7 ± 4,38 kg/m2, systolický krevní tlak (měřený u 1 037 osob) snížen ze 130,0 - 23,3 na 123,9 - 21,6 mm Hg, diastolický tlak (1 029 osob) snížen z 80,0 ± 12,8 na 77,6 ± 11,2 mm Hg (p < 0,0001). Puls se významně neměnil. Sérový cholesterol (834 osob) byl snížen ze 4,87 ± 0,97 na 4,31 ± 0,78 mmol/l, glykemie
(409 osob) byla snížena ze 4,26 ± 1,62 na 3,28 ± 1,37 mmol/l (p < 0,0001). Podobných výsledků bylo dosaženo při srovnání stejných parametrů u mužské a ženské populace zvlášť. U některých osob bylo měřeno celé lipidové spektrum. Tyto parametry byly sníženy u lakto-ovo-vegetariánů a členů Církve adventistů sedmého dne ve srovnání s kontrolami.
Diskuse a závěr:
V písemnictví jsou podobné výsledky dosaženy u rekondičních pobytů 3týdenních až 4týdenních. Naše výsledky ukázaly, že již týdenní přívod nízkokalorické a nízkoenergetické stravy v prostředí bez stresů snižuje významně rizikové faktory kardiovaskulárních onemocnění.
Klíčová slova: Kardiovaskulární choroby; Snížení rizikových faktorů; Rekondiční pobyty; Životní styl
Zveřejněno: 1. březen 2007 Zobrazit citaci
Reference
- Šobra J, Češka R. Civilizační choroby v zrcadle evoluce lidské potravy. Čas Lék čes 1992;131:193-7.
- Rosolová H. Nefarmakologická léčba arteriální hypertenze. Kardiol Rev 2006;8:44-6.
- Hooper L, Summerbell CD, Higgins JPT, et al. Dietary fat intake and prevention of cardiovascular disease: systematic review. Br Med J 2001;322:757-63.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Fraser GE, Shavlik DJ. Ten years of life. Is it a matter of choice? Arch Intern Med 2001;161:1645-52.
Přejít k původnímu zdroji...
- Kromhout D, Menotti A, Kesteloot H, et al. Prevention of coronary heart disease by diet and lifestyle. Evidence from prospective cross-cultural cohort, and intervention studies. Circulation 2002;105:893-8.
Přejít k původnímu zdroji...
- Slavíček J, Kittnar O, Dohnalová A, a spol. Vliv desetidenní diety bez živočišného tuku na hladinu sérového cholesterolu, glykémie, krevní tlak a tělesnou hmotnost u padesátiletých dobrovolníků. Sbor Lék 2001a;102:519-25.
- Slavíček J, Kittnar O, Trojan S, a spol. Životní styl v prevenci kardiovaskulárních chorob. Prakt Lék 2001b; 81:588-93.
- Slavíček J, Trojan S, Trefný Z, et al. Lifestyle "NEW START" and risk factors of cardiovascular diseases. Physiol Res 2002;51:41P.
- Slavíček J, Dohnalová A, Konečná J, a spol. Rekondiční pobyty zdravého životního stylu v primární prevenci kardiovaskulárních chorob. Vnitř Lék 2007(2); v tisku.
- Snowdon DA, Phillips RL. Does a vegetarian diet reduce the occurence of diabetes? Am J Publ Health 1985; 75:507-12.
- Fraser GE. Determinants of ischemic heart disease in Seventh-day Adventists: a review, Am J Clin Nutr 1988; 48:833-6.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Schultz TD, Leklem JE. Dietary status of Seventh-day Adventists and nonvegetarians. J Am Diet Assoc 1983; 83:27-33.
Přejít k původnímu zdroji...
Přejít na PubMed...
- Ornish D, Brown SE, Scherwitz LW, et al. Can lifestyle changes reverse coronary heart disease? The Lifestyle Heart Trial. Lancet 1990;336:129-33.
Přejít k původnímu zdroji...
- Krajčovičová-Kudláčková M, Šimončič R, Béderová A, et al. Plasma fatty acid profile in vegans, vegetarians and omnivores. Cor Vasa 1996;38:196-200.
- Bartůňková B, Bartůněk L. Vliv nové nízkocholesterolové racionální diety a řízené dózované pohybové aktivity na lipidové spektrum u nemocných s hypercholesterolemií léčených v roce 1996 v Konstantinových Lázních. Cor Vasa 1999;41:332-6.
- Cífková R, Škodová Z, Lánská V, et al. Dlouhodobý vývoj rizikových faktorů kardiovaskulárních onemocnění (KVO) u reprezentativního vzorku české populace. Diabetologie, medicina, endokrinologie 2001;4 Suppl 4:17-8.
- Novozámská E, Cífková R, Petržílková Z, et al. Obezita v České republice - dlouhodobý vývoj a současný stav. Diabetologie, medicina, endokrinologie 2001;4 Suppl 4:18.
- Poledne R, Škodová Z, Stávek P. Nadváha a aterogenní lipoproteinový profil. DMEV 2001;4 Suppl 4:18.