Cor Vasa 2013, 55(5):e427-e433 | DOI: 10.1016/j.crvasa.2013.06.007

Stav nutrice u pacientů na kardiologickém lůžkovém oddělení krajské nemocnice

Martin Gřivaa,*, Jiří Jarkovskýb, Petra Brázdilovác
a Interní klinika, Krajská nemocnice T. Bati, a. s., Zlín, Česká republika
b Institut biostatistiky a analýz Lékařské a Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity, Brno, Česká republika
c Fakulta technologická, Univerzita T. Bati, Zlín, Česká republika

Cíl práce: Zhodnocení nutričního stavu pacientů kardiologického oddělení Krajské nemocnice ve Zlíně, analýza souvislostí s vybranými charakteristikami hospitalizovaných kardiologických pacientů.

Soubor a metodika: Soubor 236 pacientů byl vytvořen náběrem dat od všech aktuálně hospitalizovaných pacientů v náhodně zvolených termínech v cca třítýdenních intervalech (srpen až prosinec 2012). K posouzení stavu nutrice bylo použito screeningového dotazníku Centra pro výživu Fakultní Thomayerovy nemocnice v Praze. Byla analyzována souvislost rizika malnutrice s pohlavím, věkem, kardiologickou diagnózou, funkcí levé komory, přidruženými diagnózami, délkou hospitalizace, sociálním zázemím, medikací některých léků, nespavostí, chronickou bolestí, pohybovými možnostmi pacienta a dalšími faktory.

Výsledky: Šedesát sedm pacientů (28,4 %) splnilo kritéria hrozící malnutrice, tři pacienti (1,3 %) byli v malnutrici. Signifikantními rizikovými faktory pro malnutrici byly: pohlaví - ženy (riziko malnutrice: 22 % muži vs. 37,8 % ženy; p = 0,009), věk nad 76 let (medián 70 vs. 78 let; p < 0,001), některé komorbidity (diabetes mellitus, stp. CMP, onemocnění GIT, abúzus alkoholu, malignita) (p < 0,001), dlouhodobá imobilita (p < 0,001), délka hospitalizace překračující šest dní (medián 4 vs. 7 dní, p < 0,001), polypragmazie a medikace některými lékovými skupinami. Byla prokázána souvislost mezi rizikem malnutrice a typem kardiologického onemocnění (p = 0,016). Nebyla prokázána souvislost mezi stavem výživy a ejekční frakcí levé komory srdeční, BMI, koincidujícím psychiatrickým onemocněním, respektive demencí a socioekonomickou situací pacienta.

Závěr: Práce prokazuje, že hrozící malnutrice nebo přítomná malnutrice je aktuálním problémem u významného procenta hospitalizovaných kardiologických pacientů. Důsledné vyhledávání a nutriční intervence by měly být nedílnou, respektive základní součástí péče o pacienty hospitalizované na standardním kardiologickém oddělení.

Klíčová slova: Kardiologie; Malnutrice; Nutriční screening; Rizikové faktory malnutrice

Vloženo: 20. květen 2013; Revidováno: 22. červen 2013; Přijato: 25. červen 2013; Zveřejněno: 1. říjen 2013  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Gřiva M, Jarkovský J, Brázdilová P. Stav nutrice u pacientů na kardiologickém lůžkovém oddělení krajské nemocnice. Cor Vasa. 2013;55(5):e427-433. doi: 10.1016/j.crvasa.2013.06.007.
Stáhnout citaci

Reference

  1. P. Kohout, E. Kotrlíková, Základy klinické výživy, sv. I, FORSAPI, Praha, 2009.
  2. S.D. Anker, A. Laviano, G. Filippatos, et al., ESPEN Guidelines on Parenteral Nutrition: on cardiology and pneumology, Clinical Nutrition 28 (2009) 455-460. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. A. Aggarwal, A. Kumar, M.P. Gregory, et al., Nutrition assessment in advanced heart failure patients evaluated for ventricular assist devices or cardiac transplantation, Nutrition in Clinical Practice 28 (2013) 112-119. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. V.V. Lomivorotov, S.M. Efremov, V.A. Boboshko, et al., Evaluation of nutritional screening tools for patients scheduled for cardiac surgery, Nutrition 29 (2013) 436-442 Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  5. V. Marinescu, P.A. McCullough, Nutritional and micronutrient determinants of idiopathic dilated cardiomyopathy: diagnostic and therapeutic implications, Expert Review of Cardiovascular Therapy 9 (2011) 1161-1170. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. M.L. Allard, K.N. Jeejeebhoy, M.J. Sole, The management of conditioned nutritional requirements in heart failure, Heart Failure Reviews 11 (2006) 75-82. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. G.P. Buzby, L.S. Knox, L.O. Crosby, et al., Study protocol: a randomized clinical trial of total parenteral nutrition in malnourished surgical patients, American Journal of Clinical Nutrition 47 (1988) 366-381. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. O. Bouillanne, G. Morineau, C. Dupont, et al., Geriatric Nutritional Risk Index: a new index for evaluating at-risk elderly medical patients, American Journal of Clinical Nutrition 82 (2005) 777-783. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. J. Kondrup, H.H. Rasmussen, O. Hamberg, et al., Nutritional risk screening (NRS 2002): a new method based on an analysis of controlled clinical trials, Clinical Nutrition 22 (2003) 321-336. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. R.J. Strattona, A. Hackstona, D. Longmorea, et al., Malnutrition in hospital outpatients and inpatients: prevalence, concurrent validity and ease of use of the 'malnutrition universal screening tool' (MUST) for adults, British Journal of Nutrition 92 (2004) 799-808. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Y. Guigoz, B. Vellas, P.J. Garry, Assessing the Nutritional Status of the Elderly: The Mini Nutritional Assessment as Part of the Geriatric Evaluation, Nutrition Reviews 54 (1996) S59-S65. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. B. Ruot, F. Becherau, G. Bayle, et al., The response of liver albumin synthesis to infection in rats varies with the phase of the inflammatory process, Clinical Science 102 (2002) 107-114. Přejít k původnímu zdroji...
  13. C. Gabay, I. Kushner, Acute-phase proteins and other systemic responses to inflammation, The New England Journal of Medicine 340 (1999) 448-454. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  14. S. Giryes, E. Leibovitz, Z. Matas, et al., MEasuring Nutrition risk in hospitalized patients: MENU, a hospital-based prevalence survey, Israel Medical Association Journal 14 (2012) 405-409. Přejít na PubMed...
  15. T. Valls, N. Mach, Risk of malnutrition in people older than 75 years, Medicina Clinica (Barc) 139 (2012) 157-160. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. D.A. de Luis, R. López Mongil, M. González Sagrado, et al., Evaluation of the mini-nutritional assessment short-form (MNA-SF) among institutionalized older patients in Spain, Nutrición Hospitalaria 26 (2011) 1350-1354. Přejít na PubMed...
  17. J. Álvarez-Hernández, M. Planas Vila, M. León-Sanz, et al., Prevalence and costs of malnutrition in hospitalized patients; the PREDyCES Study, Nutrición Hospitalaria 27 (2012) 1049-1059. Přejít na PubMed...
  18. C. Aquino Rde, S.T. Philippi, Identification of malnutrition risk factors in hospitalized patients, Revista da Associação Médica Brasileira 57 (2011) 637-643. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  19. Y. Al-Najjar, A.L. Clark, Predicting outcome in patients with left ventricular systolic chronic heart failure using a nutritional risk index, American Journal of Cardiology 109 (2012) 1315-1320. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  20. E.F. Aziz, F. Javed, B. Pratap, et al., Malnutrition as assessed by nutritional risk index is associated with worse outcome in patients admitted with acute decompensated heart failure: an ACAP-HF data analysis, Heart International 6 (2011) e2. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...




Cor et Vasa

Vstupujete na stránky určené zdravotnickým odborníkům, a nikoli laické veřejnosti. Stránky mohou obsahovat také informace, které jsou určeny pouze osobám oprávněným předepisovat a vydávat humánní léčivé přípravky.

Potvrzuji proto, že jsem zdravotnickým odborníkem ve smyslu zákona č. 40/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů a že jsem se seznámil(a) s definicí zdravotnického odborníka.