Cor Vasa 2011, 53(4-5):257-259 | DOI: 10.33678/cor.2011.057

Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění

Zuzana Urbanová1,*, Milan Šamánek2
1 Klinika dětského a dorostového lékařství, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy a Všeobecná fakultní nemocnice
2 Dětské kardiocentrum, FN Motol, Praha, Česká republika

Současný příjem soli výrazně převyšuje její skutečnou spotřebu. Světová zdravotnická organizace doporučuje snížení příjmu soli u dospělých na 5 g denně. V České republice je tento limit trojnásobně překračován. Nedávné studie o příjmu soli přesvědčivě prokazují, že zvýšený příjem soli způsobuje vzestup krevního tlaku se všemi důsledky, jako je zvýšená mortalita na cévní mozkové příhody, srdeční selhání nebo infarkt myokardu. Naopak snížení příjmu soli v populaci vede jak ke snížení krevního tlaku, tak k poklesu mortality na kardiovaskulární onemocnění. Dosáhnout snížení spotřeby soli lze snížením příjmu potravin bohatých na sůl, protože až 80 % denního příjmu soli pochází z těchto potravin. Jelikož citlivost na sůl je do značné míry návyková, měli bychom se snažit zabránit návyku na sůl od útlého dětství.

Klíčová slova: Sůl; Hypertenze; Prevence

Zveřejněno: 1. duben 2011  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Urbanová Z, Šamánek M. Význam soli v prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Cor Vasa. 2011;53(4-5):257-259. doi: 10.33678/cor.2011.057.
Stáhnout citaci

Reference

  1. Centers for Disease Control and Prevention. Sodium intake among adults - United States 2005-2006. MMWR Morb Mortal Wkly Rep 2010;59:746-749.
  2. Geleijnse JM, Hofman A, Witteman JC, et al. Long-term effects of neonatal sodium restriction on blood pressure. Hypertension 1997;29:913-991. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  3. Morris MJ, Na ES, Johnson AK. Salt craving: the psychobiology of pathogenic sodium intake. Physiol Behav 2008;94:709-721. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  4. Šamánek M, Urbanová Z. Prevence aterosklerózy v dětském věku. Praha: Galén, 2003.
  5. MacGregor GA, Markandu ND, Sagnella GA, et al. Double-blind study of three sodium intakes and long-term effects of sodium restriction in essential hypertension. Lancet 1989;334:1244-1247. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  6. Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, et al. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. N Engl J Med 2001;344:3-10. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  7. Ritz E, Mehls O. Salt restriction in kidney disease - a missed therapeutic opportunity? Pediatr Nephrol 2009;24:9-17. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  8. Cook, NR, Cutler JA, Obarzanek E, et al. Long term effects of dietary sodium reduction on cardiovascular disease outcomes: observational follow-up of the trials of hypertension prevention (TOHP). BMJ 2007;334:885-888. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  9. Strazzullo P, D'Elia L, Kandala N-B, et al. Salt intake, stroke, and cardiovascular disease: meta-analysis of prospective studies. BMJ 2009;339:b4567. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  10. He FJ, MacGregor GA. Effect of modest salt reduction on blood pressure: a meta-analysis of randomized trials. Implications for public health. J Hum Hypertens 2002;16:761-770. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  11. Pimenta E, Gaddam KK, Oparil S, et al. Effects of dietary sodium reduction on blood pressure in subjects with resistant hypertension. Hypertension 2009;54:475-481. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  12. He FJ, MacGregor GA. A comprehensive review on salt and health and current experience of worldwide salt reduction programmes. J Hum Hypertens 2009;23:363-384. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  13. World Health Organization. Reducing salt intake in populations: report of a WHO forum and technical meeting. WHO 2007:1-60.
  14. Bibbins-Domingo K, Chertow GM, Coxson PG, et al. Projected effect of dietary salt reductions on future cardiovascular disease. N Engl J Med 2010;362:590-599. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  15. Appel LJ, Anderson CAM. Compelling evidence for public health action to reduce salt intake. N Engl J Med 2010;362:650-652. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  16. Franco V, Oparil S. Salt sensitivity, a determinant of blood pressure, cardiovascular disease and survival. J Am Coll Nutr 2006;25:247S-255S. Přejít k původnímu zdroji... Přejít na PubMed...
  17. Urbanová Z, Šamánek M. Výskyt hypertenze ve věku 5, 13 a 18 let a její vztah k nadváze a obezitě. Cor Vasa 2007;49:174-178. Přejít k původnímu zdroji...




Cor et Vasa

Vstupujete na stránky určené zdravotnickým odborníkům, a nikoli laické veřejnosti. Stránky mohou obsahovat také informace, které jsou určeny pouze osobám oprávněným předepisovat a vydávat humánní léčivé přípravky.

Potvrzuji proto, že jsem zdravotnickým odborníkem ve smyslu zákona č. 40/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů a že jsem se seznámil(a) s definicí zdravotnického odborníka.