Cor Vasa 2004, 45(12):587-594
Antioxidanty a ateroskleróza
- Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, Institut klinické a experimentální medicíny a Centrum experimentálního výzkumu chorob srdce a cév, Praha, Česká republika
Ateroskleróza představuje nejčastější příčinu kardiovaskulárních onemocnění. Přestože proces aterosklerózy zahrnuje především vstup LDL-částic do cévní stěny, jejich oxidaci a tvorbu plátu, neméně významné jsou i jeho komplikace charakterizované stenózami, rupturami, trombotizací nebo kalcifikací. Významný vliv na tyto dílčí procesy mohou mít antioxidační vitaminy, vitamin E (alfa-tokoferol), C a beta-karoten. Ze současných poznatků vyplývá, že působení antioxidačních vitaminů v procesu aterosklerózy a především kardiovaskulárních onemocnění je značně závislé na jejich zdroji. Zatímco jasný důkaz o pozitivním působení doplňku antioxidačními vitaminy většinou schází, vliv příjmu stravou je jednoznačně prokázaný. Volba vhodné dietní intervence, zahrnující především zvýšený příjem ovoce a zeleniny, jako nejvhodnějších zdrojů antioxidantů, je jednou z účinných cest ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.
Klíčová slova: Ateroskleróza; Antioxidanty; Vitaminy; Suplementace; Dieta
Zveřejněno: 1. prosinec 2004 Zobrazit citaci