Cor Vasa 2004, 45(12):587-594

Antioxidanty a ateroskleróza

Dagmar Bobková*, Rudolf Poledne
Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, Institut klinické a experimentální medicíny a Centrum experimentálního výzkumu chorob srdce a cév, Praha, Česká republika

Ateroskleróza představuje nejčastější příčinu kardiovaskulárních onemocnění. Přestože proces aterosklerózy zahrnuje především vstup LDL-částic do cévní stěny, jejich oxidaci a tvorbu plátu, neméně významné jsou i jeho komplikace charakterizované stenózami, rupturami, trombotizací nebo kalcifikací. Významný vliv na tyto dílčí procesy mohou mít antioxidační vitaminy, vitamin E (alfa-tokoferol), C a beta-karoten. Ze současných poznatků vyplývá, že působení antioxidačních vitaminů v procesu aterosklerózy a především kardiovaskulárních onemocnění je značně závislé na jejich zdroji. Zatímco jasný důkaz o pozitivním působení doplňku antioxidačními vitaminy většinou schází, vliv příjmu stravou je jednoznačně prokázaný. Volba vhodné dietní intervence, zahrnující především zvýšený příjem ovoce a zeleniny, jako nejvhodnějších zdrojů antioxidantů, je jednou z účinných cest ke snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění.

Klíčová slova: Ateroskleróza; Antioxidanty; Vitaminy; Suplementace; Dieta

Zveřejněno: 1. prosinec 2004  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Bobková D, Poledne R. Antioxidanty a ateroskleróza. Cor Vasa. 2004;45(12):587-594.
Stáhnout citaci




Cor et Vasa

Vstupujete na stránky určené zdravotnickým odborníkům, a nikoli laické veřejnosti. Stránky mohou obsahovat také informace, které jsou určeny pouze osobám oprávněným předepisovat a vydávat humánní léčivé přípravky.

Potvrzuji proto, že jsem zdravotnickým odborníkem ve smyslu zákona č. 40/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů a že jsem se seznámil(a) s definicí zdravotnického odborníka.