Cor Vasa 2004, 45(3):110-114
Vliv umírněné konzumace alkoholu na metabolismus lipoproteinů
- Laboratoř pro výzkum aterosklerózy, Institut klinické a experimentální medicíny a Centrum experimentálního výzkumu chorob srdce a cév, Praha, Česká republika
Úvod:
Předpokládá se, že zhruba polovinu protektivního účinku umírněné konzumace alkoholu na kardiovaskulární morbiditu a mortalitu lze vysvětlit zvýšenou koncentrací cholesterolu v lipoproteinech vysoké hustoty (HDL-C). Cílem této práce bylo zjistit, jak k alkoholem indukovanému vzestupu HDL-C přispívají změny v aktivitách lipoproteinové lipázy (LPL) a jaterní lipázy (HL), enzymů odpovědných za katabolismus lipoproteinů, které transportují triglyceridy (TG) v cirkulaci.
Metodika:
Osmnáct zdravých mužů konzumovalo po dobu tří týdnů alkohol (36 g/den) a po dobu tří týdnů abstinovalo. Na konci každé intervenční periody byly stanoveny cholesterol a TG v plazmě a ultracentrifugačně izolovaných frakcích lipoproteinů, aktivita LPL a HL v cirkulaci a proveden intravenózní tukový toleranční test.
Výsledky:
Konzumace alkoholu byla spojena se zvýšenou koncentrací HDL-C (1,34 ± 0,26 vs. 1,26 ± 0,23 mmol/l), ale neměla žádný vliv na koncentraci cholesterolu a TG v plazmě i v lipoproteinových subfrakcích. Aktivita LPL byla zvýšena o 15 % a aktivita HL o 4 % po konzumaci alkoholu, rychlostní konstanta k2 pro vyčeření tukové emulze in vivo nebyla konzumací alkoholu významně ovlivněna. Změna koncentrace HDL-C nekorelovala se změnami aktivit LPL a HL a ani hodnoty k2.
Závěr:
Změny v aktivitě enzymů odpovědných za akcentaci katabolismu TG v cirkulaci zřejmě nejsou rozhodujícím faktorem přispívajícím k vzestupu HDL-C po umírněné konzumaci alkoholu.
Klíčová slova: Alkohol; HDL; Lipoproteinová lipáza; Jaterní lipáza
Zveřejněno: 1. březen 2004 Zobrazit citaci