Cor Vasa 2001, 42(3):149-151
Moravské bílé víno zvyšuje hodnoty HDL-cholesterolu a snižuje koncentraci fibrinogenu
- 1 Dětské kardiocentrum Fakultní nemocnice Motol
- 2 Česká akademie věd
- 3 Klinika dětského a dorostového lékařství, Praha
- 4 Lázně Poděbrady, a. s., Poděbrady
- 5 Železniční poliklinika, Nymburk, Česká republika
Vliv moravského bílého vína na krevní tlak, tělesnou hmotnost a BMI, glykémii a jaterní testy, na lipoproteiny a koncentraci fibrinogenu byl sledován u 45 zdravých mužů ve věku 44,4 (SD 9,25) let. Po čtyřech týdnech denní konzumace 40,2 g alkoholu se významně nezměnil krevní tlak, hmotnost ani BMI, zůstala normální koncentrace glukózy i ALT. Významně se zvýšila hodnota celkového a velmi významně volného HDL-cholesterolu. Koncentrace LDL-cholesterolu se nezměnila a nepatrně stoupla hodnota celkového cholesterolu a triglyceridů. Koncentrace fibrinogenu významně poklesla.
Klíčová slova: Pití vína; Lipoproteiny; Krevní tlak; BMI; Glykémie; ALT; Fibrinogen
Zveřejněno: 1. březen 2001 Zobrazit citaci