Cor Vasa 2001, 42(3):149-151

Moravské bílé víno zvyšuje hodnoty HDL-cholesterolu a snižuje koncentraci fibrinogenu

Milan Šamánek1,*, Milada Dobiášová2, Zuzana Urbanová3, Aleš Omáčka4, Zdeněk Kašpar5
1 Dětské kardiocentrum Fakultní nemocnice Motol
2 Česká akademie věd
3 Klinika dětského a dorostového lékařství, Praha
4 Lázně Poděbrady, a. s., Poděbrady
5 Železniční poliklinika, Nymburk, Česká republika

Vliv moravského bílého vína na krevní tlak, tělesnou hmotnost a BMI, glykémii a jaterní testy, na lipoproteiny a koncentraci fibrinogenu byl sledován u 45 zdravých mužů ve věku 44,4 (SD 9,25) let. Po čtyřech týdnech denní konzumace 40,2 g alkoholu se významně nezměnil krevní tlak, hmotnost ani BMI, zůstala normální koncentrace glukózy i ALT. Významně se zvýšila hodnota celkového a velmi významně volného HDL-cholesterolu. Koncentrace LDL-cholesterolu se nezměnila a nepatrně stoupla hodnota celkového cholesterolu a triglyceridů. Koncentrace fibrinogenu významně poklesla.

Klíčová slova: Pití vína; Lipoproteiny; Krevní tlak; BMI; Glykémie; ALT; Fibrinogen

Zveřejněno: 1. březen 2001  Zobrazit citaci

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šamánek M, Dobiášová M, Urbanová Z, Omáčka A, Kašpar Z. Moravské bílé víno zvyšuje hodnoty HDL-cholesterolu a snižuje koncentraci fibrinogenu. Cor Vasa. 2001;42(3):149-151.
Stáhnout citaci




Cor et Vasa

Vstupujete na stránky určené zdravotnickým odborníkům, a nikoli laické veřejnosti. Stránky mohou obsahovat také informace, které jsou určeny pouze osobám oprávněným předepisovat a vydávat humánní léčivé přípravky.

Potvrzuji proto, že jsem zdravotnickým odborníkem ve smyslu zákona č. 40/1995 Sb. ve znění pozdějších předpisů a že jsem se seznámil(a) s definicí zdravotnického odborníka.