Cor Vasa 2001, 42(3):149-151

Moravské bílé víno zvyšuje hodnoty HDL-cholesterolu a snižuje koncentraci fibrinogenu

Milan Šamánek1,*, Milada Dobiášová2, Zuzana Urbanová3, Aleš Omáčka4, Zdeněk Kašpar5
1 Dětské kardiocentrum Fakultní nemocnice Motol
2 Česká akademie věd
3 Klinika dětského a dorostového lékařství, Praha
4 Lázně Poděbrady, a. s., Poděbrady
5 Železniční poliklinika, Nymburk, Česká republika

Vliv moravského bílého vína na krevní tlak, tělesnou hmotnost a BMI, glykémii a jaterní testy, na lipoproteiny a koncentraci fibrinogenu byl sledován u 45 zdravých mužů ve věku 44,4 (SD 9,25) let. Po čtyřech týdnech denní konzumace 40,2 g alkoholu se významně nezměnil krevní tlak, hmotnost ani BMI, zůstala normální koncentrace glukózy i ALT. Významně se zvýšila hodnota celkového a velmi významně volného HDL-cholesterolu. Koncentrace LDL-cholesterolu se nezměnila a nepatrně stoupla hodnota celkového cholesterolu a triglyceridů. Koncentrace fibrinogenu významně poklesla.

Keywords: Pití vína; Lipoproteiny; Krevní tlak; BMI; Glykémie; ALT; Fibrinogen

Published: March 1, 2001  Show citation

ACS AIP APA ASA Harvard Chicago Chicago Notes IEEE ISO690 MLA NLM Turabian Vancouver
Šamánek M, Dobiášová M, Urbanová Z, Omáčka A, Kašpar Z. Moravské bílé víno zvyšuje hodnoty HDL-cholesterolu a snižuje koncentraci fibrinogenu. Cor Vasa. 2001;42(3):149-151.
Download citation




Cor et Vasa

You are accessing a site intended for medical professionals, not the lay public. The site may also contain information that is intended only for persons authorized to prescribe and dispense medicinal products for human use.

I therefore confirm that I am a healthcare professional under Act 40/1995 Coll. as amended by later regulations and that I have read the definition of a healthcare professional.